U Višnjovcu, naselju blizu Subatice, danas je održan Prvi „Festival domaće hrane“. Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik Subatice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, kazo kako se sa velikim zadovoljstvom uvik odaziva na pozive Višnjovčana, da mu je posebna čast što je u priliki da – u ime Varoši Subatice i lično ime – pozdravi sve prisutne na Festivalu i da se nada da će ljubitelji dobre hrane danas moć uživat u jedinstvenom spoju tradicije i autentičnosti, al i u nadaleko poznatom gostoprimstvu stanovnika Višnjovca.

„Dopala mi se ideja organizatora Festivala da se sva sridstva prikupljena sa ove manifestacije koja nema takmičarski, već mogu slobodno kazat društveno-koristan karakter, upotribe za opremanje Doma kulture ’Stevo Banjanin’ u Višnjovcu. Drago mi je što određene vrline solunski junaka koji su podigli Višnjovac krase i njeve potomke. I na to sam izuzetno ponosan“, istako je Bakić.

Naveo je da je rana, odnosno kulinarska umeća i različiti gastronomski specijaliteti, jedna od specifičnosti po kojoj su prepoznatljivi i naša zemlja, i ovaj kraj, da je hrana naš brend sa kojim se istinski ponosimo i da mu je velika želja da „Festival domaće hrane“ u Višnjovcu postane tradicionalna manifestacija.
„Lokalna samouprava sa radošću podržava, i činiće to i ubuduće, manifestacije koje promovišu tradicionalnu domaću kujnu, ko i kulinarske vištine vridni i marljivi ljudi s ovog našeg višenacionalnog podneblja di se već vikovima pripliću običaji i otkrivaje i razminjuju gastronomske tajne“, naglasio je Bakić, i dodo da velik broj prisutni na „Festivalu domaće hrane“ divani „više od bilo koje riči“.

On je organizatorima i učesnicima Festivala izrazio zafalnost što su svim okupljenima na ovom prilepom događaju priredili pravi gastronomski praznik.
„Uviren da ćemo se naredne godine u dobrom zdravlju videt i na Drugom ’Festivalu domaće hrane“ i da će ova manifestacija u vrimenima koja su prid nama zaživet i postat tradicionalna, prvi ’Festival domaće hrane’ u Višnjovcu zvanično proglašavam otvorenim!“, kazo je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na današnjem, Prvom „Festivalu domaće hrane” ila je pripremalo više od 40 meštana Višnjovca, raspoređeni u 12 ekipa. A, pripremano je više od 20 ila: gra, gulaš, riblja čorba, sarma, divljač, punjena paprika, kupus s ovčetinom, mućkalica, sarma u vinovoj lozi, škembići, prasetina, jagnjetina, kobasica sa krumpirom, žmare (peku se na licu mista), pljeskavice, ćevapi, roštilj bilo meso, uštipki, pita pod sačom od mesa, pita pod sačom od sira, kolači…
Organizator manifestacije bila je Misna zajednica „Višnjovac“.